Az Immunrendszer erősítése: 15 + 1 immunerősítő

Immunrendszerünk összetett rendszer, mely ébren őrködik egészségünk felett.

A mindennapok során támogatnunk kell ennek a védekező rendszernek a megfelelő működését, gondoskodnunk kell tápanyag-ellátottságáról!

Ennek érdekében természetes étrend-kiegészítők fogyasztása is javasolt.

Mivel ezen készítmények hatása egy idő után csökkenhet, egy hosszabb időszak után érdemes lehet váltani. Az alábbiakban olyan étrend-kiegészítőket sorolunk fel, melyek használata a tapasztalatok szerint eredményes lehet.

1 – Bodza

A bodza virágaiból készült szörp tradicionálisan kedvelt ital. Amellett hogy finom, egészséges is!  A bodza ugyanis a nátha, a láz vagy az influenza természetes ellenszereként ismert.

Bizonyítottan gazdag forrása antioxidánsoknak: A szabad gyököket szabályozni képes flavonoid vegyületek ugyan úgy megtalálhatóak a bodza összetevői között, mint az antioxidáns hatású, a szervezet számára alapvető C -és E-vitamin.

A Sambucol szirupok természetes fekete-bodza kivonatok, melyek megőrzik a bodza baktérium -és vírusellenes hatásait, valamint egyéb, pl. gyulladásokat csökkenteni képes jelentőségét.

2 -Méhpempő

Az „élet elixírjeként” is ismert méhpempő tápanyag-összetétele egyedülálló!

A szervezet egészsége szempontjából fontos vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék és nyomelemek mellett a tiszta méhpempő tartalmaz:

 • gyulladáscsökkentő és vírusellenes vegyületeket (mint az acetilkolin vagy a 10 HDA-sav),
 • nagy arányban (megközelítőleg 12%-ban) fehérjéket,
 • a fehérjék mellett esszenciális aminosavakat (mind a 8-at!).
 • A kutatások még DNS-t is izoláltak!

A tiszta méhpempő egy komplex étrend-kiegészítő, átfogó hatásokkal: erősít, táplál, frissíti a memóriát, segíti a szervezet fejlődését, kórokozó ellenes hatású.

A méhpempő jelentőségét jól példázhatjuk azzal, ha bemutatjuk a méhtársadalom egyetlen tagját, mely egész életében méhpempőt fogyaszt: a méhkirálynőt. A királynő sokkal nagyobb, sokkal erősebb, jóval tovább él, valamint egyedüliként képes az utódok lerakására!

3 – Goji bogyó

A goji, vagy ’kínai farkasbogyó’ az ismert gyümölcsök közül második legnagyobb C-vitamin tartalommal jellemezhető. Az egészség vitaminjaként is ismert nagy adag C-vitamin tartalma mellett a gojit különlegessé teszi antioxidáns hatóereje.

Utóbbi tekintetében az élelmiszereket antioxidáns hatékonyságuk alapján rendszerező ORAC-skálán előkelő helyen áll.

A gojiban több található az antioxidáns hatású béta-karotinból, mint sárgarépában, mely zöldséget korábban a béta-karotin talán leginkább ismert forrásának tekintettünk.

A goji fogyasztása átfogó élettani hatásokat eredményezhet: Támogatja a szervezet általános egészségét, erősíti az immunrendszert, támogatja a szív -és érrendszer megfelelő működését. Kiemelendő, hogy tudományosan is igazolták, hogy a farkasbogyó jó hatással van a ’HGH’ emberi növekedési hormon előállítására,  segítve ezáltal a testsúly szabályozását és a jobb alvást, javítva a memóriát vagy a a csontok és izmok állapotát.

4 – Homoktövis

A homoktövis szép narancssárga termése vitaminokban dúskál. Számos vitamint tartalmaz, mint pl.: B1, B2, B6, E, K, P, E stb.

A homoktövis átlagon felüli C-vitamin tartalmának, illetve számos antioxidáns vegyületének (mint az E-vitamin vagy a flavonoidok) köszönhetően javíthatja a szervezet ellenálló képességét. Tapasztalatok szerint meghűléses megbetegedéseknél, influenzaszerű tünetek megelőzésében segítségünkre lehet!

5 – Krill olaj

Az antarktiszi krilleket tápértékük miatt halásszák. Az öko-halászat és a környezetbarát kitermelés eredményeképpen előállított krill olajban foszfolipid (azonnali hasznosulásra képes) formában találjuk meg az esszenciális Omega-3 zsírsavakat.

Az Omega-3 (EPA és DHA) az általános egészséghez nélkülözhetetlen többek között gyulladáscsökkentő hatású, támogatja az idegrendszer vagy az ízületek egészségét, valamint az egészségesebb bőrt.

A krill olaj értékét növeli asztaxantin tartalma, mely a világ egyik legerősebb antioxidánsaként ismert.

6 – Grapefruitmag

A citrusfélékhez sorolandó grapefruit olyan remek forrása az az egészség alapvitaminjaként is ismert C-vitaminnak, hogy egyetlen gyümölcs elfogyasztása fedezheti a napi C-vitamin szükségletet!

Ennél azonban jelentősebb megfigyelésnek tekinthetjük azt, hogy a gyümölcshús mellett a grépfrút magjai is értékesek lehetnek a számunkra: A magokban ugyan úgy található C-vitamin mint a gyümölcshúsban!

A World Journal of Gastroenterology szaklapban 2005-ben elismerték a grapefruitmag kivonatok antioxidáns hatékonyságát, mely leginkább a C -és E-vitaminok mellett a bioflavon vegyületeknek tulajdonítható.

A grépfrút magjaiból előállított kivonatok immunerősítő jelentőségűek, mozgósítják szervezetünk védekező rendszerét a fertőtlenítő és antibakteriális hatásoknak köszönhetően. A grapefruitmag-cseppek olyannyira magas hatékonyságúak, hogy bőrápolásra, de még az otthoni tisztításra is használhatóak.

7 – Propolisz

A propolisz, vagy más néven méhszurok fertőtlenítő hatású, antibakteriális anyag, melyet a méhek a kaptár falainak kijavítására és a kórokozók távol tartására használnak. Összetételéről fontos tudni, bővelkedik antioxidáns flavonoidokat.

A gyantás-ragacsos anyagból előállított kivonatok vírus -, gomba -és baktériumölő hatásúak (külsőleg és belsőleg egyaránt), hatékonyan erősítik a szervezet védekező rendszerét.

8 – Olajfalevél

Az olajfa válogatott leveleiből készített természetes étrend-kiegészítők támogatják az immunrendszer jobb ellenállóbb képességét betegségekkel, fertőzésekkel, baktériumokkal szemben.

Az olajfalevél közel 100 hatóanyaga közül a készítmény igazi különlegességét az antioxidáns és antibakteriális hatású oleuropein és asqualen vegyületek adják.

Bizonyított, hogy az oleuropein a szív –és érrendszer egészsége szempontjából is értékes összetevő: Többek között vérnyomáscsökkentő, valamint a szív vérellátását segítő tulajdonságait bizonyították.

9 – Gránátalma

A mélybordó színű, már az ókorban is ismert gránátalma manapság egyike a világ legnépszerűbb gyümölcseinek.

immunerosites-immunrendszer-03Tudta-e? – A gránátalma a nagy világvallások (iszlám, zsidó, keresztény) szent könyveiben dicsőített gyümölcs. Az egészség, a termékenység általános szimbóluma.

A gránátalma belsejében található gyöngyszerű magok sokasága étvágygerjesztővé teszi az amúgy is ízletes gyümölcsöt.

Az antioxidánsok egész hadával (mint pl.: flavonoidok, antocianidin) felvértezett gránátalma fogyasztása jót tesz a szívnek, az ereknek, az immunrendszernek, ugyanakkor a bőr egészségének is. Az 5 alapvető, természetes antioxidáns közül 3 – a C -és E-vitamin a szelénnel kiegészülve – megtalálható a gránátalma összetevői között!

A gránátalma különleges gyümölcs, lévén hogy természetes forrása annak az ellagsavnak, melynek a jövő rákkutatásában akár valós szerepe is lehet: antimutagén és antikarcinogén hatásai feltételezettek.

10 – Noni

A Csendes-óceán szigetein őshonos noni a Morinda Citrifolia gyümölcse. Hagyományosan fájdalomcsillapító, roboráló és immunerősítő tulajdonságai ismertek. A polinéziai törzsi gyógyítók gyulladáscsökkentő hatásai miatt is alkalmazták, természetes kezelésként.

A noni bioaktív hatóanyagai között egyedülálló módon megtaláljuk az a proxeronint, mely a tápanyagok jobb felszívódását, valamint a szervezet öngyógyulását segítő, sejtszinten ható, és gyulladáscsökkentő hatású xeronin elővegyülete.

Úgyszintén a noni sajátos hatóanyaga a vérnyomásra és gyulladásos folyamatokra egyaránt jótékonyan ható, hangulatjavító ’szkopoletin’.

11 – Graviola

A graviola (Annona muricata) a trópusokon termesztett növény. Gyümölcse a ‘szúrszop’ egy nagyra nőtt, tüskés almára hasonlít. A szúrszop leve az őshonos afrikai és dél-amerikai területeken kedvelt bőrápolóként, továbbá fertőtlenítő és nyugtató hatásai miatt.

Baktérium -, vírus -és gombaellenes tulajdonságai azóta igazoltak.

A graviola, mint B-vitamin komplex jótékony hatással lehet az emésztésre is. Átlag feletti ásványi anyag– (vas, magnézium, kálium, foszfor), zsírsav- illetve növényi szterin-tartalommal jellemezhető. Utóbbi vegyületek koleszterincsökkentő, illetve az érfalak egészségét támogató hatásokkal jellemezhetőek.

A graviola aktív hatóanyagai, az acetogeninek (zsírsav-származékok) felértékelik antivirális hatásait – Továbbá, modern tudományos vélekedés szerint hatékonynak bizonyulhatnak kemoterápiás kezelések kiegészítéseként.

12 – Aloé vera

A botanikailag megkülönböztettet mintegy 300 aloé faj közül az ’Aleo Barbadensis Miller’ egyike annak az 5 fajtának melyek az egészség szempontjából jelentős tulajdonságokkal bírnak.

A hosszúkás, kardszerű levelekből nyert aloé nedv fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és tisztító hatású, mind külsőleg, mind pedig belsőleg.

Az aloe vera megközelítőleg 75 aktív összetevője, mint a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek, enzimek, egyszerű és összetett cukrok,  fertőzésellenes szaponinok, gyulladáscsökkentő antrakinon vegyületek szinergikusan (egymással együttműködve) munkálkodnak az egészség javítása érdekében.

13 – Kókuszolaj

A kókuszdió beléből kivont kókuszolaj amellett, hogy vitathatatlanul ideális bőr -és testápoló, ugyanakkor szerepe van a testsúlykontrollban, az immunrendszer és az emésztés támogatásában.

Egészségjavító jelentősége nagyrészt annak tulajdonítható, hogy kb. 92%-ban, hő hatására nehezen bomló (nem kell tartani a szív -és érrendszerre káros, ún. transz-zsírok képződését) telített zsírsavakat tartalmaz.

Közepes szénláncú zsírsavjai közül kiemelendő az antivirális és antibakteriális hatású laurinsav, a gombaölő kaprilsav, vagy a zsírvesztésben (ezáltal a fogyás beindításában is) segédkező kaprinsav.

14 – Spirulina

A Spirulina mikroalgáról elmondható, hogy minden olyan tápanyag megtalálható benne, melyre az emberi szervezetnek is szüksége van! A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai úgyszintén felhívják a figyelmet a Spirulina utánozhatatlan összetételére. (A teljesség igénye nélkül:)

 • Extrém mennyiségű (60-70%-os) fehérjét tartalmaz, 18 aminosavval (köztük a 8 esszenciális, aminosavval) együtt.
 • 1 g Spirulina tápanyagtartalma megegyezik 1 kg zöldség tápanyagtartalmával!
 • Tartalmaz alapvető zsírsavakat is, mint pl. a gyulladáscsökkentő hatású, a zsírok anyagcseréjében is szerepet vállaló gamma-linolénsav.
 • B-vitaminok teljes skálája kimutatható összetevői között. Vegetáriánusok számára gakorlatilag az egyetlen szóba jöhető B12-vitaminforrás.
 • 10 g Spirulina fedezi a napi vasszükséglet 70%-át, valamint a napi B-, D- és K vitamin igények több mint felét biztosítja!
 • A Spirulina a jótékony zöld színanyag, a tisztító és méregtelenítő hatású klorofill természetes forrása.
 • 25-ször több béta-karotint (Az „látás vitaminjaként” is ismert A-vitamin elővitaminja) tartalmaz mint a sárgarépa!

Tudta-e? – A Spirulina hasznosulása több mint 90%-os, köszönhetően annak, hogy nincs sejtfala, sejthártyája.

A Spirulina egy egyszerű étrend-kiegészítő, fogyasztása javasolt:

 • Az emésztés valamint a vitalitás javítása céljából,
 • fáradékonyság és étvágytalanság ellen,
 • sportolóknak vagy fizikai terhelés alatt állóknak,
 • túlsúllyal küzdőknek,
 • a közérzet javítására és az immunrendszer támogatására.

15 – Manuka méz

A manuka méz különleges mézfajta – A hagyományos mézeknél jóval táplálóbb és energizálóbb, valamint intenzívebb baktériumölő hatású!

Egyedi fertőtlenítő hatásai részben az antiszeptikus tulajdonságú hidrogén-peroxid (H2O2) magas koncentrációjának tulajdoníthatóak. Fő antibakteriális hatóanyaga a hidrogén-peroxidnál hő hatására sokkal stabilabb metilglioxál.

Megfázás, influenzaszerű megbetegedések természetes ellenszere lehet, de például a fehér cukor alternatívájaként is funkcionálhat.

A manuka méz jelentőségéről sok mindent elárul, hogy az új-zélandi őslakosok a ’Leptospermum scoparium’ (a „manuka fa”) virágaiból előállított mézre hagyomnyosan ’gyógyító mézként’ tekintenek!

+1 – Flavin7 italok

A Flavin7 italok az elismert élettani hatásáról ismert vörös szőlő, fekete ribizli, fekete cseresznye, fekete szeder, bodza, szilva és kökény levének természetes elegye. Az italok jelentőségét a flavonoid vegyületeknek adják.

A flavonoidok főképpen gyümölcsök összetevőjeként ismert, antioxidáns hatású vegyületek. Jó hatással lehetnek a szív- és érrendszerre, az enzimfunkciókra, a kognitív tevékenységekre, ugyanakkor méréskelhetik a koleszterinszintet, ezenfelül gyulladáscsökkentő és baktériumellenes hatásuk is ismert.